Szivattyú mérés

Szivattyú mérés

Szivattyú próbaállomásunk kialakítása lehetővé teszi a szivattyúk beállításait, forgatási próbáját, a szükséges ellenőrző mérések elvégzését. A rendszer jelenlegi formájában alkalmas vízszintes és függőleges tengelyelrendezésű szivattyúk mérésre egyaránt és szükség szerint tovább fejleszthető.

A mérőhely medencéje tiszta vízzel feltölthető és leüríthető, térfogata 200 m3. Teljes hosszon egy 10 tonnás daruval daruzható, speciális emelési feladatoknál (pl. elfektetés) egy melléállított további 10 tonnás daruval az emelőkapacitás összesen 20 tonnára növelhető. A padlószinttől mért magasság 4 m. A medence mélysége a kiszélesedő aknarésztől a szembe oldalig folyamatosan emelkedik 8,6 m-től 5,1 m-ig. A medence lefedhető munkabiztonsági és helykihasználási okokból. A fedélzet felületének bordáslemez borítású fedő elemei 27 m2 szerelési felületként kialakítva, 500 kg/m2 teherbírásúak.

A mérőkör alkalmas az alábbi szabvány szerinti mérések lefolytatására:

  • MSZ EN ISO 9906:2013,
  • Örvényszivattyúk. A hidraulikai jellemzők mérése. 1., 2. és 3. osztály
  • (ISO 9906:2012 – Rotodynamic pumps. Hydraulic performance acceptance tests. Grades 1, 2 and 3)

Ez a nemzetközi szabvány a hidraulikus teljesítményteszteket határozza meg a rotodinamikus szivattyúk (centrifugális, kevert és axiális szivattyúk) elfogadásához, max 200 kW felvett motorteljesítményig. Alkalmazható bármilyen méretű szivattyúkra és bármilyen szivattyúzott folyadékra, amely tiszta, hideg vízként viselkedik.

Három elfogadási szintet határoz meg:

  • 1B, 1E és 1U fokozatok szigorúbb tűréssel;
  • 2B és 2U fokozat, tágabb tűréssel;
  • 3B fokozat még szélesebb tűréssel.